diumenge, 29 de juliol del 2012

XII TROBADA DE GEGANTS D'ALARÓ

Diumenge qui ve dia 5 d'agost, es celebrara la XII TROBADA DE GEGANTS D'ALARÓ!!!!.

La trobada està dins el marc de les festes de Sant Roc.

L'horari es el següent:


  • 18'30h: Plantada al clautra de Son Tugores.
  • 19'00h: Cercavil·la pels carres del poble.
Aquí vos deix en Cabrit, en Bassa i na Tomassa.
En Cabrit i en Bassa

Na Tomassa.
HISTÒRIA DELS GEGANTS D'ALARÓ:

Des de l'any 1995 Alaró comptava amb una geganta, construïda per l'associació de pares i mares del C.P. Sant Bartomeu en motiu de la desfilada de carrosses d'aquell any, i que va ser entregada a l'ajuntament. La geganta va ser batejada amb el nom de Tomassa.
No obstant, na Tomassa té l'inconvenient que, degut a seu elevat pes i la seva estructura, és difícil de moure i fer-la ballar. Davant aquestes circumstàncies i considerant que els gegants són un element festiu important, l'Ajuntament va prendre la desició de fer dos companys per na Tomassa, contruïts de manera que fossin aptes per el ball.

A l'hora de crear els gegants es va tenir en tot moment que aquests havien de constituir un element festiu del poble i, a més, havien de ser representatius del municipi quan aquests sortissin a fora del poble. Fet aquest plantatjament no hi va haver cap dubte a l'hora de decidir que els personatges representats havien de ser Cabrit i Bassa, els dos personatges medievals defensors del Castell d'Alaró quan el rei Alfons III va usurpar el Regne de Mallorca al seu oncle, Jaume II i que, segons la llegenda, cares executats torrant-ls en unes graelles a la plaça de la vila, per ordere del rei Alfons.
La construcció dels gegants encomanada a Mariano ''Kake Portas'', que va tenir-los enllestits el dia 6 d'agost de l'any 2000, dia del seu bateig.
Les carecterístiques tècniques dels dos gegants construïts eren:

  • Pes: 53 kg (Cabrit) i 52 kg (Bassa)
  • Alçada: 4'30 metres.
Una vegada construïts els gegants només mancava presentar-los a la socetat: a la, diguem-me, civil, i la gegantera, per la qual cosa es va pensar en una trobada de gegants, a la qual es va convidar a tots els gegants de Mallorca. D'aquests, els que varen poder participar foren:

  • Gegants d'Inca: el Sabater i la Sabatera.
  • Gegants de Sóller: el pagesos Antoni i Catalina
  • Gegants d'Alcúdia: en Rampell i na Pipella ( els actuals l'amo en Jaume panxa-roja i Mado Aina)
  • Gegants de Sa Pobla: els pagesos Antoni i Margalida
  • Gegants de Ciutat: els xeremiers, en Tòfol i na Francinaina.
  • Gegants de Calvià: el rei Jaume I i la reina Violant d'Hongria
Precisament els gegants de Calvià varen ser els elegits per batejar els nous gegants Cabrit i Bassa, que d'aquesta forma es varen integrar dins la comunitat gegantera de Mallorca i es varen convertir, d'aquesta fora, en els més grans ambaixadors del nostre poble.

TEXT DE LA PÀGINA DELS GEGANTERS D'ALARÓ.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada