dissabte, 22 de setembre del 2012

VII TROBADA DE GEGANTS D'ALCÚDIA

D'avui a una setmana sa colla d'Alcúdia perpara sa seva VII Trobada. Enguany amb participació dels Amics dels Gegants de Montblanc per tal de tancar l'intercanvi cultural que comença el mes de maig per les frestes de Sant Maties a Montblanc on els gegants d'Alcúdia vàren viatjar. Cal remarcar que la primera vegada que a una trobada d'Alcúdia participen gegants Catalans.

Els veguers de Montblanc arriben aquest dimarts i s'expossaran a l'auditori.

L'horari de la trobada es el següent:


  • 18'00h. Plantada de gegants a la plaça Carles V.
  • 19'00h. Cercavil·les pels carrers del Casc Antic del poble.
  • 20'00h. Al Passeig de Pere Ventayol es faran les ballades de les colles de Alcúdia i Montblanc i una ballada conjunta per acabar.
  • 21'00h. Sopar de germanor amb totes les colles participant al pati de l'escola Porta des Moll.
L'estacionament de vehicles està al mateix lloc que cada any.

Ara vos deixam amb les històries dels gegants de Alcúdia i Montblanc:

MONTBLANC:

HISTÒRIA DEN PERE BERENGUER DE VILAFRANCA I N'ARSENDA
HISTÒRIA DELS GEGANTÓ BELTRAN DE VILAFRANCA

Aquí deixam una foto dels 6 gegants de l'entitat:

Els veguers de Montblanc: Pere Berenguer de Vilafranca, Arsenda i Beltran
Els gegants del Barri Montserrat de Montblanc: Maties, Montserrat i Marc



ALCÚDIA:

Els gegants actuals varen ser fets l'any 1988 per acord de la Comissió de Cultura de l'Ajuntament d'Alcúdia i des d'aquell moment cada any durant les festes patronals es col·locaven a les portes de La Sala, aja que eren uns gegants estàtics. L'estructura i el modelar de les parts visibles del cos els dugué a terme l'esculptor Josep Fluixà. La tasca s'indumentària i selecció de material va ser dirigit per Antoni Bibiloni, i el sastre Bartomeu Massanet va ser l'encarregat de confeccionat les peces dels vestits: la geganta fou vestida amb indumetària del segle XVIII i el gegant a l'estil dels inicis del segle XIX.

L'any 2006, davat l'interés de l'ajuntement que els gegants poguessin ballar, un grup de persones engrescades amb aquesta idea es caren construir com a Colla de Geganters. El primer pas ca ser modificar l'estructura interna dels gegants per aconseguir més lleugeresa, comanda que dugué a terme el mancorí Manel Alba. A la vegada s'aprofità l'ocasió per refer totalment el vestuari, treball que tornàren dur a terme ls pateixes persones que hem citat anteriorment.

I així, dia 17 de desembre de 2006, els Gegants d'Alcúdi, perparats per ballar i amb aire totalment renovat varen ser presentats al públic a les portes de La Sala. El ball inaugural es va dur a trerme a la Palaça de la Constitució, amb la música i dansa originals d'Antoni Bibiloni. Els dos personatges es varen presentar baix el nom de l'Amo en Jaume panxa-roja i Mado Aina, fent referència aquest darrer malnom amb el qual són coneguts els alcudiencs a la resta de l'illa.

Apareixen a n'aquesta nova etapavestits com una parella acomodada de la part forana de mitjan segle XIX. Ells amb uns guardapeus llsitat, gipó de domàs i senyorial manta espessa. Ell amb calçons a l'ample atornasolats, guardapits floretjats i gec de panyo negre.

Respecte a la dansa cal destacar per una part el ritme (una part més tranquila i l'altre més animada) i per l'altre la bellesa del moviment de les faldes de la geganta i la gegantona gràcies al material i proporcions dels guardapeus.

Quan els gegants d'Alcúdia feren tres anys a la trobada de gegants es va remarcar la presència de la Colla d'Amics de Llucmaçanes amb els seus gegants: Joan, Rita, avi Perico i avia Aguedet.

El dia 25 de setembre de l'any 2010 van presentar-se els nous gegantons Pere i Victòria a la trobada de gegants d'Alcúdia. Pesem 18kg (Pere) i 20kg (Victòria) i mesuren 2'58m. Han estat construís per Ramon Aumedes al taller Sarandaca Garamnollers i el vestuari ha estat confeccionat per Tomeu Massanet, amb el diseny del segle XIX d'Antoni Bibiloni.

Dos anys després de la presentació dels gegantons i set anys de la presentació dels gegants el mes de Maig els quatre gegants agafen vaixell en direcció a Catalunya per primer pic a la població de Montblanc començant amb un intercanvi cultural amb els Amics dels Gegants i per les festes de la Mare de Déu de la Victòria es va fer per primer pic pujar a la Victòria (per això ara duen sintetes).

Els gegants d'Alcúdia:

Mado Aina, l'Amo en Jaume panxa-roja, en Pere i na Victòria



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada