diumenge, 2 de setembre del 2012

XVI TROBADA DE GEGANTS DE PALMA I VI DE MALLORCA


Bones, avui vos comunicam que sa XVI Trobada de Gegants de Palma i VI de Mallorca, serà dissabte que ve dia 8, de bon matí.

Enguany s'Estol de geganters de la Sala de Palma, el Cos de geganters del Consell de Mallorca, l'Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca amb col·laboració de el Govern Balear: àrea de turisme i esports. Enguany ja fa sis anys que sa trobada sa fa juntament amb el Consell de Mallorca.

S'horari es el següent:

  • A les 9h comença sa Plantada de Gegants a nes carrer Palau Reial) com cada any. (L'estacionament de vehicles es al Parc de ses Estacions, heu de recollir la autorització al deixar els gegants a la plantada).
  • Enguany com a novetat creïm que a les 10h comença sa vetllada amb una ballada popular del grup de ball de bot: Abeniara a la plaça de Cort.
  • A les 10'45h comença s'entrada a sa Plaça de Cort amb presentació a les colles convidades.
  • A les 11h, les autoritats ens donaran la benvinguda.
  • Seguidament a la plaça de Cort, ballaran els gegants de Palma, Terrassa i capgrossos de la Sala de Palma.
  • A les 12h començarem el cercavil·la: carrer Colom, plaça Major, carrer de St.Miquel i sa plaça d'Espanya.
  • A les 14h hi haurà acomiat a s'Escorxador.
Enguany sa colla de Palma duu com a convidada d'honor sa COLLA DE GEGANTERS DE TERRASSA.

Els gegants de Terrassa: 

La tradició gegantera de Terrassa es remunta a l'any 1850. Francesc Torras i Armengol, artista de la ciutat, va construir una parella de gegants i la va donar a l'Ajuntament per saldar deutes que hi tenia. El cost dels vestits es va cobrir per subscripció pública. Ell, en Robesa, representa un mestre d'obres; ella, na Pepona, una veïna del pole. Avui els coneixem com a Gegants Vells. La seva estrena oficial es va fer per la Festa Major del mateix any 1850. Avui 162 anys després, els Gegants Vells continuen ballant.

Just cent anys després, el 2 de juliol de 1950, Terrassa incorpora una nova parella de gegants, contruïs per l'olotí Lluís Carbonell. Son els Gegants Nous, Ramonet i l'Estefania i representen els comptes de Barcelona Ramon Borrell i Ermessenda de Carcassona. L'estrena dels Gegants Nous havia inicialment de dur els Vells a la seva immediata jubilació, però van conviure plegats fins el 1966. Aleshores en Robesa i na Pepona van ser abandonats al Castell Catoixa de Callparadís fins que van ser recuperats i resteurants, al 1981, amb el ressorgiment de la Festa Major.

L'any 2007, per iniciativa del mateix grup de Geganters de Terrassa , els tarressencs Ramon Roig i Jordi Grau construeixen els Gegants Modernistes. Són en Magí ina Roseta i representen una parella de finals del segle XIX. Es van estrenar durant la cinquena fira Modernista i van ser apadrinats pels gegants del Pi de Barcelona. Els Gegants Modernistes pesen menys de 20 quilos i faciliten la introducció de la dona i els joves al món geganter.

La família de gegants terrassencs es completa amb la Carmeta, impulsora de la primera televisió a Terrassa, i el Tranqui, que representa un geganter i que serveix d'aprenentatge als més menuts. Finalment, els quatre capgrossos de la colla: en Patufet, la Bruixa, el Rei i la Reina.

Els Gegants Vells han apadrinat els gegants de Granollers, Matadepera, Santa Coloma de Gramanet, Santa Coloma de Cervelló, Llorenç del Penedès i Ripollet. Els Gegants Moderistes han apadrinat els gegants de Les Fonts.

Fotos dels gegants de Terrassa:


Gegants Vells
Gegants Nous
Gegants Modernistes
Na Carmeta
En Tranqui
Cal dir que a sa trobada participaran els gegants Nous i en Tranqui.

Aquí enmig possarem ses colles participants: Terrassa (Barcelona), Alcúdia, Bunyola, Campos Ajuntament, Campos Societat i constums, Inca, Msn Alcover de Manacor, Mancor de la Vall, Muro, Sa Pobla, Santa Eugènia, Santa Maria del Camí, L'Assumpció de Son Espanyolet, Caparrots d'Arracó, Gegants i Capgrossos de la Sala de Palma, Consell de Mallorca, Xeremiers de Sóller, Xeremiers de s'Estol, Banda de Xeremiers Ciutat de Mallorca, Sonadors dels Vuit Vents, Xeremiers de Marratxi i Grup de ball Al-Riyad.


Gegants, Gegantons i Capgrossos de Palma:

L'ajuntament de Palma actualment és propietari de sis gegants, deu capgrossos i un cocodril. D'aquests n'hi ha un grup que formen els gegants i capgrossos històrics, els quals, pel seu interès patrimonial, estan custodiats als espais municipals i no participen a les trobades i altres activitats fora d'aquests espais. Aquests són els gegants Tòfol i Francinaina, que es troben al vestíbul de l'Ajuntament a l'edifici de Cort, i els quatre capgrossos que representen tres continents adquirits el 1931, que es troben actualment a les noves sales del segle XX del Museu d'Història de la Ciutat, al Castell de Bellver.
Els gegants i capgrossos de titularitat municipal més moderns surten regularment de les dependències de l'Ajuntament per participar en les activitats de la ciutat fent ballades, desfilades i plantades. Dins aquest grup hi trobam una parella de gegants pagesos, en Tomeu i na Margalida, i dos gegants músics: un xeremier i un fobioler, obra de Mateu Forteza.
A més d'aquests quatre gegants modrens, hi ha sis capgrossos de l'any 2007. Desde l'any 2011 compten amb una mascota Es Drac de na Coca i dos gegantons dimonis (de sa colla).

Els gegants Històrics:

L'any 1904, l'Ajuntament de Palma, es proposa constrïr dos gegants en Tòfol i na Bet Maria. Un any els gegants esteien esposats a la porta de Cort, els gegants vàren caure i no es varen poder recuperar, uns anys després es tornen a fer uns gegants que també nomien Tòfol i Bet Maria els qual foren de viatge a Barcelona, on amb la guerra cívil es vàren perdre. Uns anys després es tornen a fer uns gegants iguals amb el gegant amb pipa i la geganta amb ventall que també nomien Tòfol i Bet Maria però amb el temps se li ha canviat el nom per Francinaina. Aquest son els actuals que veim dins Cort.

Els gegants Moderns:

L'any 1985 l'Ajuntament va comanar a Mateu Forteza una parella de gegants masculins, coneguts com els gegants xeremiers, que pesen 45 Kg i van vestits de indumentària típica mallorquina.
El juny de 1999 es va encarregar a l'esmpresa valenciana Arts plàstiques Guaita una nova colla de gegants que representessin pagesos de Ciutat. Per tothom coneguts com en Tomeu i na Margalida.
Coincidint amb el pregó de Sant Sebastià de l'any 2007 és presentaren sis capgrossos, representants de rondalles, construits per Kake Portas, els quals foren: El Moix, la Rateta, n'Espardanyeta, en Pere Pocapor, es Jai de Barraca i sa Fada Mariana.
L'any 2011 també es presentaren al pregó dos gegantons amb cara de dimonis amb una tela negre i també Es Drac de na Coca construit per Kake Portas.

Els gegants de la Sala de Palma:

Els capgrossos

Els dimonis

Els xeremiers

En Tòfol i na Francinaina

En Tomeu i na Margalida

Cartell de sa Trobada: Cartell Palma 2012
Recordau que dia 8 vespre en Msn Alcover de Manacor i en Miquel i na Càndida de Llucmajor pujen a Lluc.

També recordau que dia 22 de setembre hi ha sa Trobada de gegants de Bunyola i dia 29 sa VII Trobada de gegants d'Alcúdia amb presència dels seus convidats d'honor: Els Amics dels Gegants · Montblanc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada