dijous, 5 de juny del 2014

TROBADA DE GEGANTS DE BINISSALEM. SORTIDA A FERTARITX. FESTES DE SANT DOMINGO-MANACOR. MANACORINS A MAASTRITCH. CAMPANERS A CERVERA. TROBADA DE GEGANTS DE MANACOR.

Bon dia!! Després d'unes setmanes sense publicar res de res, avui farem un repàs de les sortides que s'han anar produint des de la darrera entrada a aquest bloc geganter.

Trobada de gegants de Binissalem:

Dia 24 de maig, en dissabte es va celebrar la trobada de Gegants de Binissalem, dins el marc de la Fira de la Pedra. Enguany la trobada va esser una mica diferent que els altres anys però seguiren fent festa per els carrers de Binissalem. A les 18'30 els gegants ja estaven plantats i després d'uns minuts ja preparats per comença el cercavila que els portaria cap a la plaça de l'església on cada colla faria el seu ball individual i finalment una ballada conjunta.

Cal dir que la Banda de música de Binissalem, va acompanyar musicalment tota la trobada gegantera.

Les colles participants varen ser:


  • En Mateu, na Bàrbara, en Blau i na Blanqueta de Bunyola.
  • El rei Jaume III i el rei Sanç I del Consell de Mallorca.
  • En Marc i na Maria dels Angels de Sineu.
  • En Miquel i na Candida de Llucmajor.
  • En Tomeu, na Margalida, en Pau, es Moix, sa Rata i sa Fada Mariana de Palma.
  • El Trinxeter i Madò Coloma de Societat i costums de Campos.
  • Na Margalida de Sa Pobla.
  • En Jaume i n'Aina de Binissalem.
Com no tenim fotografies deixam un video de youtube, penjat per en Joan Berga.


Sortida a Fertaritx:

El passat 4 de maig, els gegants de Manacor; en Mossèn Antoni Maria Alcover, en Domingo, na Catalineta, en Vicenç i na Catalina, varen fer una passejada per la barriada de Fertarix acompanyats de capgrossos.

Aquí deixam unes fotos:










Festes de Sant Domingo de Manacor.

Durant els dies del cap de setmana del 24 de maig, es varen celebrar les festes de Sant Domingo a Manacor, on els gegants varen participar de diferent actes, però el que es va destacar-les va ser l'estrena del nou rebosillo de na Catalina, el vestit nou den Vicenç i l'estrena d'un nou gegantet per el més petits; en Picarolet.

Ara deixam uns fotos:













Els Manacorins per Maastritch.

L'any passat per les festes de Manacor, ens va visitar en Gigantus de Maastritch i ara aquest cap de setmana els gegants i geganters de Manacor els hi han tornat la visita;els sis gegants varen partir cap allà i varen passar uns dies per aquelles terres; cal destacar que varen participar a una trobada que participaren un nombre aproximat de 60 colles. Ara deixarem unes fotos del viatge que ens han passat:



















Els campaner se'n van de viatge!

Els gegants de l'ajuntament de Campos; es Vaquer i sa Collidora de Taperes se'n van aquest cap de setmana a una gran celebració gegantera. LA CIUTAT GEGANTERA DE CATALUNYA, on hi participen unes 100 colles de tot el país de parla catalana i més enllà. Aquest any són els campaners, però hem de dir que altres gegants com els de Manacor, Mancor de la Vall, Pollença, ACGIB... ja han estat a altres edicions. Enguany els encarregats de portar els gegants de Catalunya; en Treball, na Cultura, en Pau i n'Alegria, és la població de Cervera.





















TROBADA DE GEGANTS DE MANACOR:

Aquest cap de setmana, dissabte és celebra la trobada de Manacor, dins el marc de les festes de primavera.

Els al·lots de llevant, participaran d'aquesta.

L'horari és el següent:


  • 18h Plantada de gegants a la Plaça de la Mora.
  • 18'30h Cercavila pels carrers de Manacor.
  • 19'3h Ballada de totes les colles participants a sa Bassa.
Ara deixam una història d'ells:

Els gegants de Manacor: la geganta Catalina data de l'any 1933 construïda per el Sr.Cuesta Valencia. En aquell temps la geganta tenia una parella la qual va ser destinada al foc, ja quan al 1942 va apareixer en Vicenç un gegant que el seu constructor es desconegut ( això significa que durant un temps el municipi de Manacor va tenir tres gegants). En Vicenç i na Catalina els actuals gegants son vestits, ell de moro i ella de pagesa. L'any 2005, la colla gegantera de Manacor va construir un gegantó que nom Domingo, aquest gegantó va sortir molt poc i és va rompre. L'any 2009 el tornaren a treure i només durà tres sortides: Manacor, Canovelles i Bunyola. L'any 2010 va apareixer un nou gegantó Mossèn Antoni Maria Alcover ( aquest gegantó fou presentat amb roba de CANONGE però té dues vestimentes: per anar a les festes i actes oficials de poble o de colla va de CANONGE i si ha d'anar a una trobada per Mallorca, va vestit de CAPELLÀ) va ser construït per Sarandaca Granollers. El dia de la seva presentació ja estava arreglat en Domingo i així està la colla ara amb en Vicenç, na Catalina, en Domingo i en Msn. Antoni M. Alcover. L'any 2013 se va estrenar la primera d'una sèrie de gegantonets de 1'80 que representin les rondalles de Msn Alcover (Jordi des Racó), ella ha estat sa Filla des Carboneret, na ''Catalineta'', que està al primer tom de rondalles mallorquines. I també se remodelaren els caps i braços dels gegants grossos. Enguany el 2014, en Vicenç i na Catalina han estrenat vestimenta , ell tot el vestit i ella el rebosillo, també s'ha estrenat el sisè gegants: en Picarolet que es gegantet per els més petits i té la mateixa estructura que en Domingo. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada