dimarts, 26 d’agost del 2014

TROBADA DE GEGANTS D'ALARÓ. TROBADA DE GEGANTS DE SON RAPINYA. SORTIDA A SON MACIÀ I SORTIDA A S'ILLOT. SORTIDA A S'ARRACÓ. TROBADA DE GEGANTS DE CALVIÀ. I MOSTRA DE GEGANTS I XVIII TROBADA DE GEGANTS DE PALMA.

TROBADA DE GEGANTS D'ALARÓ.

El passat 10 d'agost es va celebrar un any més sa Trobada de gegants d'Alaró i com cada any la organització va ser perfecta. Enguany quan els gegants varen ser a plaça foren presentats per la coral d'Alaró.

Les colles varen ser:


  • En Comaro i na Comas de Son Sardina.
  • El Vaquer i la Collidora de Taperes de l'Ajuntament de Campos.
  • En Jaume i n'Aina de Binissalem.
  • El rei Jaume I i la reina Violant d'Hongria de Calvià.
  • En Mateu, na Bàrbara, en Blau i na Blanqueta de Bunyola.
  • Na Margalida de Sa Pobla.
  • En Toni, na Maria dels Angels, Sant Jordi i la Dona d'Aigua de Pollença.
  • El Sabater i la Sabatera d'Inca.
  • El rei Jaume III i el rei Sanç del Consell de Mallorca
  • En Cabrit i en Bassa d'Alaró.
Ara deixam unes fotos i un video:





TROBADA DE GEGANTS DE SON RAPINYA.

El passat 17 d'agost, set ies després de la darrera es va celebrar la Trobada de gegants de Son Rapinya, que des de uns anys es celebra. Quan els gegants participants estaven llests sortiren amb cercavila fins arribar a la plaça on feren els balls finals.

Les colles varen ser:

  • El rei Jaume III i el rei Sanç del Consell de Mallorca.
  • Els Xeremiers, en Jordi, en Pau, es Moix, sa Rata, sa Fada i n'Espardanyeta de Palma.
  • En Miquel i na Candida de Llucmajor.
  • En Jaumet de Son Cladera.
  • En Tomeu de Son Rapinya.
Ara deixam un video:



SORTIDA A SON MACIA I A S'ILLOT.

Els darrers dies a diferents punts de Manacor i Sant Llorenç els gegants de Manacor varen sortir a fer festa per aquests barris, i els gegants de Sant Llorenç, en Jaume Belluguins i n'Angelina Trevolina també ho feren a S'Illot amb la companyia manacorina den Vicenç, na Catali,a en Domingo, en Picarolet, na Catalineta i Mossèn Alcover.

Ara deixam unes fotos:







SORTIDA A S'ARRACÓ.

El passat divendres 22 els capgrossos de s'Arraco varen fer la seva festa acompanyats pel geganto Tio Pep de Calvià que es va presentar fa uns mesos i que despres presentarem.




TROBADA DE GEGANTS DE CALVIÀ.

El proper 14 de setembre es celebrara el 15 anivesari dels gegants de Calvià amb la que serà la XV Trobada de Gegants.

Està programat:

  • 18'30h: Plantada a sa plaça de sa Pinada.
  • 19h: Cercavila fins la Gran Via del Puig de Galatzó.
  • 20h: Recepcció de les colles a sa Pinada.
Ara deixam els gegants de Calvià i una petita crònica de la presentació del Tio Pep:




Aquest varen ser contruïts per Vicente Alberola i vestits per Enric de les Heras per conmemorar el desembarc del rei Jaume I i ses seves tropes a Santa Ponça l'any 1229. La reina duu sa seva corona, mentres el rei duu s'espasa i el casc de dragó tan famós en ell. Ell medeix 3'50 metres i pesa 45 kilos. La reina medeix 3'35 metres i pesa 35 kilos.
El desembarcament del rei i ses seves tropes catalanes marquen un punt desisiu a la història de Mallorca. La ciutat de Palma va caure tres mesos més tard i l'entrada del rei dia 31 de desembre va dur amb ell la introducció del idioma Català, una societat feudal i el cristianisme. Moltes families de la illa de duu descendència dels cavallers que acompanyaen el rei.
Els gegants vàren apareixer per primer pic al 1999 i se poden veure a les celebracions organitzades cada any, en agost i setembre, per conmemorar el desembarc del rei. Després de la cercavil·la principal, hi ha un simulacre de la batalla a la platja entre els moros i el cristians.

Els gegants de Calvià enguany poden tornar a sortir després d'uns anys.

Es dia de sa Trobada també paricipen els seus cavallets: tres cristians i tres musulmans; com també el gegantó de l'escola de música el Tio Pep.


Dissabte 21 de juny es va estrenar el gegantó al casal de Paguera, el gegantó representa el fundador de l'associació musical que feia 30 anys de la seva fundació.
Es construit per en Kake Portas,batejats pels gegants del poble, fa 2'50 metres i pesa uns 15 quilograms, es propietat de l'Associació Pere Josep Canyelles i sortira a les trobades sempre que sigui possible.



I MOSTRA DE GEGANTS A PALMA I LA SEVA XVIII TROBADA DE GEGANTS.

Aquest any es celebra sa I mostra de gegants que es farà al antic hospital militar del carrer de Sant Miquel, 69 que durarà de dia 4 que es presenta a les 19h fins dia 13 de setembre que es celebra sa trobada de gegants.

A l'acte de inauguració hi haurà una mostra de ball de bot a càrrec de s'estol de geganters, un ball dels gegants i capgrossos de la Sala de Palma i es compta amb la presència de totes les colles participants així com els seus regidors.

Les colles que ja han confirmat assistència son: Alaró, Binissalem, Bunyola, Calvià, Ajuntament de Campos, Felanitx, Inca, L'Assumpció de Son Espanyolet, Llucmajor, Manacor, Marratxí, Pollença, Santa Maria del Camí, Santanyí, Sinu, Societat i Costums de Campos, Son Rapinya, Son Cladera, Valldemossa, Ossos de Campos, Consell de Mallorca i Palma.

La trobada de gegants esta programada per dia 13 de bon matí organitzada per s'estol de geganters i l'ajuntament de Palma.

S'horari es el següent:


  • 10h: Plantada al carrer Sant Miquel, 69.
  • 10'30h: Cercavila.
  • 12'30h: Recepcció per les autoritats a la plaça de Cort.
Aquí deixam els gegants de Palma:


L'ajuntament de Palma actualment és propietari de sis gegants, deu capgrossos i un cocodril. D'aquests n'hi ha un grup que formen els gegants i capgrossos històrics, els quals, pel seu interès patrimonial, estan custodiats als espais municipals i no participen a les trobades i altres activitats fora d'aquests espais. Aquests són els gegants Tòfol i Francinaina, que es troben al vestíbul de l'Ajuntament a l'edifici de Cort, i els quatre capgrossos que representen tres continents adquirits el 1931, que es troben actualment a les noves sales del segle XX del Museu d'Història de la Ciutat, al Castell de Bellver.
Els gegants i capgrossos de titularitat municipal més moderns surten regularment de les dependències de l'Ajuntament per participar en les activitats de la ciutat fent ballades, desfilades i plantades. Dins aquest grup hi trobam una parella de gegants pagesos, en Tomeu i na Margalida, i dos gegants músics: un xeremier i un fobioler, obra de Mateu Forteza.
A més d'aquests quatre gegants modrens, hi ha sis capgrossos, sa Rata, es Moix, sa Fada, es Jai, en Pere Pocapor i n'Esperdanyeta de l'any 2007. Desde l'any 2011 compten amb un element de bestiari de foc Es Drac de na Coca i dos gegantons, en Pau i en Jordi.

Els gegants Històrics:

L'any 1904, l'Ajuntament de Palma, es proposa construïr dos gegants en Tòfol i na Bet Maria. Un any els gegants esteien esposats a la porta de Cort, els gegants varen caure i no es varen poder recuperar, uns anys després es tornen a fer uns gegants que també nomien Tòfol i Bet Maria els qual foren de viatge a Barcelona, on amb la guerra civil es varen perdre. Uns anys després es tornen a fer uns gegants iguals amb el gegant amb pipa i la geganta amb ventall que també nomien Tòfol i Bet Maria que ell fa 4'25 metres i pesa 80 Kg i ella fa 4'15 metres i pesa 75 Kg però amb el temps se li ha canviat el nom per Francinaina. Aquest son els actuals que veim dins Cort.

Els gegants Moderns:

L'any 1985 l'Ajuntament va comanar a Mateu Forteza una parella de gegants masculins, coneguts com els gegants xeremiers, que fan 3'45 metres, pesen 45 Kg i van vestits de indumentària típica mallorquina.
El juny de 1999 es va encarregar a l'esmpresa valenciana Arts plàstiques Guaita una nova colla de gegants que representessin pagesos de Ciutat. Per tothom coneguts com en Tomeu i na Margalida que ell fa 3'80  metres i pesa 58 Kg i ella fa 3'75 metres i pesa 52 Kg.

Els capgrossos de la Sala:

Coincidint amb el pregó de Sant Sebastià de l'any 2007 és presentaren sis capgrossos, representants de rondalles, construits per Kake Portas, els quals foren: El Moix, la Rateta, n'Espardanyeta, en Pere Pocapor, es Jai de sa Barraca i sa Fada Mariana.

Gegantons de Palma:

L'any 2011 es presentaren al pregó dos gegantons amb cara de dimonis, que després d'un temps varen rebre els noms de Pau i Jordi (els seus portadors) en Pau fa 2'15 metres i pesa 4 Kg i en Jordi que fa 2'22 metres i pesa 6 Kg.

Drac de na Coca:

També l'any 2011 es va presentar la primera bèstia de foc, propietat de s'ajuntament de Palma. Ell representa un cocodril que antigament viva per el clavegueram de Palma. Ell es El Drac de na Coca, que pesa 60 Kg i es construit per Kake Portas.

La colla de gegants i capgrossos de la Sala de Palma:

Els capgrossos
Drac de na Coca

En Tomeu i na Margdalida

En Pau i en Jordi


Els xeremiers

En Tòfol i na Francinaina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada